Haber

Anayasa Mahkemesi “Eşit Değil” Deyip İptal Etti: Kadınlar Kocalarının Soyadlarını Almak Zorunlu Değil

Anayasa Mahkemesi, Türk Medeni Kanunu’nun “Kadın evlenerek kocasının soyadını alır; ancak daha sonra evlendirme memuruna veya nüfus dairesine yazılı başvurusu ile “eşit olmadığı” değerlendirmesi ve oy çokluğu ile eski soyadını kocasının soyadından önce kullanabilir.

Anayasa Mahkemesi, İstanbul 8. Aile Mahkemesi’nin başvurusu üzerine, Türk Medeni Kanunu’nun “evlendikten sonra evlenmeden önce kadının soyadının kullanılmasını” düzenleyen kararını iptal etti.

İstanbul 8. Aile Mahkemesi, “Kadın evlenerek kocasının soyadını alıyor; ancak, evlendirme memuruna veya daha sonra nüfus müdürlüğüne yapacağı yazılı başvuru ile eski soyadını kocasının soyadının önünde de kullanabilir. Daha önce iki soyadı kullanan kadın bu haktan ancak bir soyadı için yararlanır” hükmüne göre şu gerekçelerle:

“Bir erkeğin doğumda aldığı soyadını hayatı boyunca kullanması mümkün iken, aynı hakkın kadınlara tanınmaması eşitlik ilkesiyle bağdaşmaz…”

Anayasa Mahkemesi düzenlemeyi iptal etti. Yargıtay şu değerlendirmede bulundu:

“Erkek, evlenmeden önce kendi soyadını ancak evlendikten sonra tek başına kullanabilse de, kural olarak kadının evlenmeden önce kendi soyadını kullanabileceğini öngördüğü halde, evlilikten sonra kocasının soyadının önüne konulan muamelede farklılık olduğu açıktır. benzer durumda olan eşler arasında cinsiyet esasına göre

… Ortak soyadının aile bağlarını savunmak için gerekli olduğunu söylemek de güçtür ve bu anlamda eşlerin ortak soyadı yoksa aile bağlarının hiçbir şekilde korunamayacağını söylemek de güçtür. .. Evlenmeden önceki soyadının sadece evlendikten sonra kullanılması bağlamında, kuralın kadın ve erkek arasında öngördüğü muamele farklılığı objektif ve makul bir temele dayanmamaktadır. nedeniyle eşitlik ilkesini ihlal ettiği sonucuna varılmıştır.

Yargıtay, iptal kararını; Resmi Gazete’de yayımlanmasından dokuz ay sonra yürürlüğe girmesine karar verildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu