AB Konseyi Başkanı Michel: AB olmasaydı Ukrayna su tabancalarıyla savaşmak zorunda kalacaktı
Michel, Avrupa Parlamentosu’nun Ukrayna’ya yardımın görüşüldüğü oturumda yaptığı konuşmada, Kiev’e verilen desteğin devam etmesinden yana olduğunu belirtti.
Avrupa Parlamentosu’ndaki bazı temsilcilerin Ukrayna’ya silah tedarikine karşı çıkmasına tepki gösteren Michel, şunları söyledi: ” Ukrayna’ya silah temini konusunda şüphelerini dile getiren aşırı solcu güçlerin temsilcilerinin önerilerini şaşkınlıkla dinledim. Ne istiyorsun? Ukrayna kendini su tabancalarıyla mı savunuyor? İstediğin bu mu“dedi.
‘Rus varlıklarını Ukrayna için kullanmak zor bir iş’
Michel, Rusya’nın dondurulan varlıklarının Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılması yönündeki önerileri de değerlendirdi.
Dondurulmuş Rus varlıklarının kullanılması çağrısında bulunan bir milletvekiline yanıt veren Michel şunları söyledi: Yasal ve uluslararası kaygılar olduğundan bu kolay bir iş değil ancak üzerinde çalışılması gerekiyor ve bunu G7 ortaklarımızla birlikte yapıyoruz.” söz konusu.
29 Ocak’ta AB üye devletlerinin daimi temsilcileri, Avrupa Komisyonu’nun AB ülkelerinde dondurulan Rus varlıklarından elde edilen gelirlerin kullanılmasına ilişkin teklifi üzerinde ön anlaşmaya vardı. Bu kararın resmi onayının 8 Şubat Perşembe günü yapılacak daimi temsilciler toplantısında verilmesi bekleniyor.
Avrupalı diplomatların açıklamalarına göre, Avrupa Komitesi bu aşamada Rusya’nın dondurulan varlıklarından elde edilen gelirin gelecekte Ukrayna’nın finansmanında kullanılmak üzere özel hesaplarda tutulmasını öneriyor.
Şu ana kadar bu fonların AB bütçesine veya doğrudan Ukrayna’ya aktarılması gündeme gelmediği gibi, fon aktarım mekanizması da henüz geliştirilmedi.
AB yönetimiyle Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarının Ukrayna’nın yeniden inşası için kullanılmasına ilişkin görüşmeler görüşüldü. Avrupa Merkez Bankası (ECB)Bu durum aralarında fikir ayrılığına neden oldu.
Bloomberg’e konuşan kaynaklar, ECB Lideri Christine Lagarde’ın, Ukrayna’nın yeniden inşası için dondurulmuş Rus varlıklarını kullanacak bir sistem geliştirilmesi halinde bunun Avrupa için risklere yol açacağını savunduğunu belirtti.
Haziran ayı sonunda İngiliz Financial Times (FT) gazetesi hükümet kaynaklarına dayanarak, Alman diplomatların AB’nin Rusya Merkez Bankası’nın dondurulan varlıklarını Ukrayna’nın yeniden inşasına aktarma planına karşı çıktığını bildirdi.
Habere göre Brüksel’in planına itiraz eden üst düzey Alman yetkililer, planın mali ve hukuki zorluklarla dolu olduğunu ve çok yüksek hukuki riskler taşıdığının altını çizdi.
Batılı ülkeler bugüne kadar Rusya konusunda ne yaptı? 300 milyar euroFiyattaki rezervlerin de dondurulduğu varsayılıyor.